Ans en Willy Veneklaas naar Nieuw Zeeland (Deel 1)

Plaats gevonden op: 
maandag, 23 december, 2013

“I HAD A DREAM”

Al jaren liep ik met de gedachte om Nieuw Zeeland per motor te doorkruisen. Eind 2012 nemen Ans en ik het besluit: volgend winter gaat het gebeuren! Het hele jaar ben ik bezig geweest met de voorbereiding, dus veel lezen, zoeken op internet en uiteindelijk de route plannen in Map Source. Ook moest er een motor gehuurd worden en vliegtickets besteld. We zullen de grote wegen, voor zover die er al zijn zoveel mogelijk mijden en zoveel mogelijk highlights proberen mee te pakken. Om onszelf zoveel mogelijk vrijheid te geven boeken we alleen voor de eerste nacht een hotel en gaan we verder op de bonnefooi ondanks dat het in Nieuw Zeeland hoogseizoen is. Na afloop van de motorreis besluiten we nog 10 dagen strand mee te pikken in Thailand, dat ligt immers op de route. De bagageselectie, er moet voor 2 compleet verschillend vakanties spullen mee, verloopt voorspoedig omdat we meestal met zo weinig mogelijk op pad gaan. We zij er klaar voor!

Maandag 23 december 2013. Holten – Amsterdam.
Omdat we morgen vroeg op Schiphol moeten gaan we ‘s avonds al richting Amsterdam. We nemen een kamer in een van de budgethotels op Schiphol drinken nog wat en gaan vroeg naar bed.

Dinsdag 24 december 2013. Amsterdam - Singapore
Na een prima ontbijt staan we keurig op tijd aan de incheckbalie van Singapore Airlines om de door ons gewenste stoelen te bemachtigen. En dat lukt. Ans kan de hele reis lekker met haar voet omhoog zitten zodat ze nog enigszins  fit aan zal komen. De eerste vlucht, Amsterdam – Singapore (12 uur) verloopt prima. In Singapore hebben we een tussenstop van 2,5 uur, voldoende voor opfrissen, potje bier en vele zware shagjes.

Woensdag 25 december 2013, eerste kerstdag. Singapore - Auckland
We vliegen verder, Singapore – Auckland (10,5 uur). Omdat we de hele tijd naar het oosten reizen vliegt de tijd voorbij zodat we ’s avonds laat op de 25e in Auckland aankomen. Er gaat geen vlucht meer naar Christchurch waar we onze reis gaan beginnen dus brengen we de nacht door op het vliegveld. We drinken een paar biertjes met een Aussie die ook motor rijdt en proberen wat te slapen.

Donderdag 26 december 2013, tweede kerstdag. Auckland – Christchurch. Eerst druilerig, daarna droog.
Al om 6 uur vertrekken we vanuit Auckland naar Christchurch waar we om 8 uur met onze bagage in de hand buiten staan te roken. We nemen een taxi naar het hotel (Gothic Heights) waar Ans direct in bed duikt. Ik neem een douche en ga op verkenning. ’s Middags gaan we de stad in om eerst per antieke dubbeldeks bus en later per antieke tram te sightseeën. We schrikken van wat we zien, de aardbeving van 2011 heeft vrijwel de gehele binnenstad verwoest. Bijna alle gebouwen zijn ingestort en wat nog wel overeind staat wordt alsnog gesloopt omdat alles instabiel is. Ook nog een bezoek aan het Christchurch museum gebracht om daarna lekker te eten in een supergezellige pub.

Vrijdag 27 december 2013. 347 Km. Glooiend landschap met riviermondingen. Christchurch – Waimate. Eerst regen daarna droog.
Vandaag gaat het gebeuren! Stipt om 9 uur staan we bij het verhuurbedrijf op de stoep. De Suzuki V-Ström 650 staat al op ons te wachten. Ans pakt de mee te nemen bagage in de koffers. De rest van de bagage zal verzonden worden naar Auckland waar we ook de motor in moeten leveren. Ondertussen bouw ik de Garmin en de camerasteun op de Suuz. Als alles klaar is moet er nog wat administratie afgehandeld worden en neem ik met de verhuurder globaal de route door. Hij geeft me nog wat goed bedoelde, maar al bekende, adviezen mee en stelt gelijk voor de eerste dag een alternatieve route voor. Om kwart voor 11 stappen we op om al links rijdend Christchurch te verlaten. Na 10 minuten begint het te regenen, steeds harder, zodat we na 20 minuten, net buiten Christchurch de regenpakken al aandoen.  We proberen aan de hand van wegwijzers de alternatieve route te rijden maar dit lukt niet erg. Na zeker 20 Km op een steeds slechter wordende gravelweg besluiten we te keren en de oorspronkelijke route weer op te zoeken. Gelukkig is het wel weer droog. Na wat oponthoud door een gigantische kudde schapen op de weg vinden we de route weer en volgen deze zonder problemen tot Waimate waar we een motelletje vinden om te overnachten. We eten in de plaatselijke kroeg de plaatselijke specialiteit, Bleu Cod, een vissoort die hier veel voorkomt. Moe maar voldaan zoeken we bijtijds het mandje op.

Back to Top